RINTALA EGGERTSSON ARCHITECTS

SALT

Sandviken, Sandhornøy, Norway
Municipality of Gildeskål
Completed 2014

SALT is centred round three architectural structures inspired by the fish rack, developed by Rintala Eggertsson Architects between 2010 and 2014. The form of the project is derived from the traditional fish racks which are found along the North-Norwegian coastline and have for centuries been used for drying fish for stockfish production. The rack construction is a flexible structure both in terms of adjustment to all kinds of terrain situations and also when it comes to transporting it over longer distances like in this case where the client wants to organize cultural events at different locations around the arctic and subarctic area.

The SALT main structure can be constructed as one long element, subdivided into functional entities or as several smaller structures, each consisting of a function of its own. In this first location, it is divided into three separate structures; one for concerts, the second containing a restaurant and the third one with a spacious sauna inside.

ARCHITECTS
Rintala Eggertsson Architects

DESIGNERS
Sami Rintala, Dagur Eggertsson and Ponn Laoasukkasem.

CLIENT
Langferd AS

LOCATION
Sandviken, Sandhornøy, Gildeskål commune, Norway

PHOTOGRAPHER
Marte Antonsen / Gunnar Holmstad