RINTALA EGGERTSSON ARCHITECTS

ZIGZAG

Trondheim, Norway
Øya Fealth Centre
Urban Renewal
Completed 2009

The Zigzag is the first of three elements to be realized in a public artwork project for the Øya health centre in Trondheim. It is on the edge of the original competition area, facing the popular Students Society building and pointing towards the Trondheim city center, thus functioning as an entrance to the neighbourhood for pedestrians.

Our proposal was to introduce a spatial element which would articulate the park into zones, emphasizing directions and visual axes in the area and creating a distinction between walkways and resting areas for the public. The rhythm of triangular spaces serves to scale down the park area and slow down the movement of passers by. Parallel to this, the wall builds up from 20 cm to 200 cm, offering spatial variation and different types of benches at different heights. The end section, facing the health centre works at directing the pedestrian traffic towards the entrance of the main building.

The wall is made out of 10-12 mm plate steel sections, with red lacquer coating and smaller sections in corten steel.

PHOTGRAPH
Pasi Aalto